Příbramské plavání produkuje historicky velkou spoustu talentů

Příbram – Plavání patří v našem regionu k velmi úspěšným sportům. V plaveckém klubu Příbram začínalo svou kariéru několik reprezentantů, kteří přivezli medaile z vrcholných akcí. Vychovávat plavecké talenty se daří i v současnosti. Podívejme se, jak se od svého počátku prezentoval příbramský plavecký klub na sportovním poli.

lupa-plusKliknutím zvětšíte

TALENT. Čtrnáctiletá Kateřina Laňková patří v současnosti k největším talentům PK Příbram. | Foto: Sabina Laňková

Historie plavání v Příbrami se datuje k roku 1977, kdy byl vybudován a následně otevřen místní bazén. Poté začal pod hlavičkou TJ Jiskra ODPM Příbram fungovat plavecký oddíl. Jeho vedením byli pověřeni pánové Weis, Urban, Brožík, Maurenc, Mašek a Zdeňka Nová, která je v současné době předsedkyní klubu.

Změna nastala v roce 1990, kdy byl založen příbramský plavecký klub, který vznikl jako občanské sdružení, které se odloučilo od dřívější TJ Jiskra. Hned po třech letech se klub dočkal prvního ocenění. Na základě výborných výsledků mládežnických kategoriích bylo Českým plaveckým svazem v Příbrami ustanoveno sportovní centrum mládeže.

 

Další poctou pro příbramské plavání bylo v letech 1995 – 2000 působení Jaroslav Maška ve funkci trenéra juniorské reprezentace. V té době již reprezentovala odchovankyně Jana Pechanová, která v pozdější době získávala medaile a dosáhla několika dalších úspěchů. Příbramští plavečtí trenéři ovšem vychovali celou řadu dalších úspěšných sportovců. Kromě Jany Pechanové například Rostislava Vítka nebo olympijského medailistu v pětiboji Libora Capaliniho.

 

Mládež zůstává doménou PK Příbram i nadále. Není divu, že mladí příbramští plavci patří celou řadu let ke špičce v České republice a pravidelně vozí medailová umístění. „Mezi největší talenty patří čtrnáctiletá Kateřina Laňková. Naším velmi úspěšných odchovancem je Tomáš Zikmund, který se nyní věnuje triatlonu. I tam je velkou nadějí,“ uvedla Zdeňka Nová.

 

Nabízí se tedy otázka. Čím to je, že v Příbrami roste takové množství kvalitních a úspěšných plavců? „Je to dáno podmínkami, které máme. Velkou zásluhu na všem mají rovněž trenéři, bez kterých by to nešlo,“ myslí si předsedkyně PK Příbram.

Plavecký klub Příbram pořádá ve svém bazénu rovněž krajské a republikové závody mládeže. Tím největším je Velká cena města Příbrami, která se koná každoročně. Ani letošní rok nebude výjimkou. „Letos se závod uskuteční desátého března. Síly mezi sebou změří nejmladší žáci, tedy ročníky 2009 a mladší,“ přibližuje Nová.

A jaké vyhlídky panují směrem do budoucna? V současnosti má oddíl přes dvě stovky registrovaných členů a dalších 120 neregistrovaných dětí, které se učí základním plaveckým dovednostem. „Co se týká počtu plavců, vidím budoucnost příbramského plavání velmi dobře,“ říká Zdeňka Nová.

Její optimismus však mírní rekonstrukce příbramského bazénu, která je naplánována na únor roku 2019. „Na nějaký čas přijdeme o naše zázemí a budeme muset zajistit nové prostory. Nebude to vůbec jednoduché, protože plavci tráví v bazénu několik hodin denně. Jedna věc je zajistit časový harmonogram, druhá je finanční náročnost. Snad si s tím nějakým způsobem poradíme,“ věří předsedkyně plaveckého klubu Zdeňka Nová.

Zdroj: https://pribramsky.denik.cz/ostatni_region/pribramske-plavani-produkuje-historicky-velkou-spoustu-talentu-20180210.html