Příbramští plavci zářili na nejlépe obsazeném závodě Českého poháru v Plzni!

Šestý závod Českého poháru v plavání se konal ve dnech 20. – 22. 10. v Plzni. Sjela se zde velká konkurence plavců z celého světa včetně několika medailistů z MS a finalistů Olympijských her. Těžko říci, kdy naposledy se v České republice sešla taková plavecká konkurence. Na závodech padly tři české seniorské rekordy a jeden rekord žákovský.

Z příbramského plaveckého klubu odcestovalo do Plzně 9 plavců převážně z žákovské a dorostenecké kategorie, ale i kategorie dospělých měla své zastoupení nejzkušenějšími plavci z Příbrami. Nutno říci, že na závody Českého poháru je potřeba se kvalifikovat na základě zaplavaných časů, což není v konkurenci s více než stovky oddílů z Čech, Moravy i zahraničí úplně jednoduché.

A jak si tedy naši plavci v Plzni vedli?

Pro Petra Kareše, Štěpánku Sýkorovou a Karla Vlasáka to byla velmi přínosná zkušenost. Splnili očekávání a zaplavali si osobní rekordy, což je skvělý příslib k nadcházejícímu MČR. Výborně zaplaval i Tomáš Zikmund, triatlonový reprezentant, který časem 1:59,53 na 200 m kraul potvrdil, že plavání patří mezi jeho elitní triatlonovou disciplínu.

Nejlépe se v Plzni dařilo kvartetu složeného z Lucie Furchové, Marka Šálka, Jana Bartůňka a Kateřiny Laňkové, kteří dohromady „vyplavali“ celkem devět finálových účastí!

Lucka Furchová plavala výborně 400 m polohový závod a časem 5:25,52 vylepšila svůj nejlepší osobní výkon o téměř 8 vteřin. Obsadila tak nádherné 15. místo.

Marek Šálek vyplaval celkem 4 účasti v „B“ finále a nejlépe se mu povedl 200 m polohový závod, kde časem 2:06,56 obsadil celkově 13. místo a tento čas ho řadí mezi elitu v Českém poháru!

Jan Bartůněk plaval tradičně nejlépe 200 m znak, ve kterém má i medaili z MČR. V Plzni vybojoval v „B“ finále celkově 11. místo a čas 2:04,04 ukazuje, že se opět popere na MČR o medaili!

Zlatým hřebíčkem byl závod na 200 m prsa žen, kde zazářila naše největší současná plavecká naděje Kateřina Laňková, ročník 2003. Ve strhujícím závodě a úžasném finiši obsadila fantastické 2. místo a časem 2:31, 43 utvořila nový Český rekord 14letého žactva!

Za zmínku stojí i účast Ondřeje Topiče, jednoho z úspěšných plavců PK Příbram, který se plavání věnuje již pouze doplňkově, ale je velkým příkladem pro méně zkušené závodníky.

Výkony příbramských plavců jsou velkým příslibem k nadcházejícímu zimnímu MČR žactva i dospělých a o budoucnost příbramského plavání se tak nemusíme bát. Držíme palce všem závodníkům PK Příbram a trenérům Janu Zikmundovi a Janu Lehockému.

Martin Šálek

Kompletní výsledky k nahlédnutí ZDE.